συμπλήρωμα διατροφής χοιρομητέρες

Προσθήκη ζυμομύκητα ως συμπλήρωμα διατροφής σε χοιρομητέρες κατά την περίοδο της κυοφορίας και γαλουχίας και επιδράσεις στις αναπαραγωγικές επιδόσεις

Έχοντας ως στόχο τη βελτίωση των αναπαραγωγικών αποδόσεων των χοιρομητέρων έχουν προταθεί αρκετές στρατηγικές που αφορούν τη διαχείριση και διατροφή τους. Η προσθήκη ζυμομυκήτων είναι γνωστό ότι έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανάπτυξης και της  κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος των παχυνόμενων χοίρων. Αυτή η μελέτη διενεργήθηκε προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιδράσεις της προσθήκης ζυμομυκήτων στις αναπαραγωγικές επιδόσεις των χοιρομητέρων, στην ανοσοποίηση των τοκετομάδων, στη σύνθεση του γάλακτος και στις αποδόσεις των απογόνων τους.

Προκειμένου να διενεργηθεί η παρούσα μελέτη έγινε κατανομή και εφαρμογή πέντε προγραμμάτων διατροφής σε ένα σύνολο 47 χοιρομητέρων γενιάς F1 (Yorkshire X Landrance), στις οποίες χορηγήθηκαν κατά την περίοδο της κυοφορίας και/ή της γαλουχίας δύο διαφορετικά επίπεδα ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae.

Η προσθήκη ζυμομύκητα στη διατροφή των χοιρομητέρων δεν προκάλεσε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στο σωματικό βάρος ή στην πυκνότητα του ραχιαίου υποδόριου λίπους των χοιρομητέρων, όπως διαπιστώθηκε από μετρήσεις κατά την 110η μέρα της κύησης και την 21η μετά τον τοκετό. Επιπρόσθετα, οι αναπαραγωγικές επιδόσεις των χοιρομητέρων, δηλαδή το μέγεθος της τοκετομάδας, ο συνολικός αριθμός ζώντων χοιριδίων μετά τον τοκετό, το βάρος των χοιριδίων μετά τον τοκετό και ο ρυθμός αύξησης του βάρους των χοιριδίων, δεν επηρεάστηκαν από την μεταβολή στη διατροφή των χοιρομητέρων. Ανεπηρέαστη παρέμεινε και η μέση ημερήσια κατανάλωση τροφής των χοιρομητέρων κατά την περίοδο της γαλουχίας. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι ομάδες που έλαβαν συμπλήρωμα ζυμομύκητα κατά την γαλουχία, παρουσίασαν μείωση της περιόδου από τον απογαλακτισμό μέχρι τον οίστρο (WEI) και αύξηση του ποσοστού των χοιρομητέρων που ήταν σε οίστρο μέχρι την 7η μέρα μετά τον απογαλακτισμό. Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα εμφανίστηκαν ανεξάρτητα από το αν οι χοιρομητέρες έλαβαν ή όχι συμπλήρωμα κατά την κυοφορία.

Δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη σύνθεση του γάλακτος των χοιρομητέρων κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, με εξαίρεση τη συγκέντρωση της ανοσοσφαιρίνης IgG, η οποία έτεινε να είναι ελαφρά αυξημένη στις ομάδες που λάμβαναν συμπλήρωμα ζυμομύκητα, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη αυξημένων επιπέδων συγκέντρωσης της IgG στον ορό του αίματος των χοιριδίων 24 ώρες μετά τη γέννησή τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι αναπαραγωγικές αποδόσεις των χοιρομητέρων είναι δυνατό να βελτιωθούν,  εφόσον προστεθούν ζυμομύκητες στη διατροφή τους κατά την περίοδο κυοφορίας και γαλουχίας.

Πηγή: Live yeast supplementation to gestation and lactation diets on reproductive performance in sows, Y.D.Jang et al (2013). Livestock Science, 152, 2-3; 167-173